Durszlak.pl
Kategorie: Wszystkie | Przepisy
RSS
środa, 30 sierpnia 2017

 

Jednym z najlepszych gatunków czarnej herbaty jest odmiana Assam. Jej nazwa pochodzi od nazwy prowincji w północno-wschodniej części Indii, w którym jest uprawiana. Jeśli jesteście ciekawi co wpływa na wyjątkowość tej odmiany, zapraszamy do zapoznania się z dalszą częścią wpisu.

Assam to leżący u stóp Himalajów stan w północno-wschodnich Indiach. Region ten słynie z produkcji herbaty odmiany Camelia assamica dającej intensywny słodowy napar. Pierwsze uprawy w tym rejonie zapoczątkowała Brytyjska Kompania Wschodnioindyjska w 1930 roku. Niedługo po tym czasie herbata assamska stała się konkurencyjna dla herbat chińskich. Obecnie w regionie Assam produkowane jest około 55% indyjskiej herbaty, która stanowi blisko 31% światowej produkcji.Herbata Assam swoją pomarańczowo/brunatnoczerwoną barwę i charakterystyczny aromat zawdzięcza wyjątkowym warunkom atmosferycznym stanu Assam, które zapewniają krzewom herbaty odpowiednią wilgotność i nasłonecznienie. Zawartość garbników sprawia, że Assam działa ściągająco i przeciwzapalnie. Odmiana ma wyrazisty, cierpki, słodkawy smak, dzięki czemu pobudza i dodaje energii. Z tego względu często jest wykorzystywana do podkreślenia smaku innych kompozycji wielu herbat śniadaniowych np. English Breakfast. To idealna herbata na początek dnia, która świetnie smakuje zarówno z dodatkami, jak i wzbogacona mlekiem.

Teraz Czas na Herbatę wprowadza dwie nowe propozycje z ogrodów Assamskich.

Assam STGFOPIS Harmutty - Herbata czarna z widocznymi złotymi tipsami. Charakteryzuje się pełnym, intensywnym smakiem z wyczuwalnymi słodowymi nutami oraz miodowo-kwiatowym finiszem.

Assam TGFOPI Satrupa organic - Herbata czarna o łagodnym, klasycznym smaku i delikatnym, słodowym aromacie z kakaowymi nutami. Idealna do śniadania, również z dodatkiem mleka.

UWAGA61

 

UWAGA60

 

12:38, czasnaherbate.net
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 28 sierpnia 2017

parzenie_herbaty

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów herbaty. Różnią się one od siebie nie tylko smakiem, aromatem czy właściwościami, ale także sposobem zaparzania. W dzisiejszym wpisie przybliżymy Wam informacje, dzięki którym prawidłowo przygotujecie Wasz ulubiony gatunek. 

 

Choć wydawać by się mogło, że parzenie herbaty to rzecz dziecinnie prosta, w rzeczywistości jest to proces wymagający pewnej wiedzy. Poniżej prezentujemy najważniejsze wytyczne :)

 

  1. WODA

Podobnie jak ma to miejsce w naszym życiu, tak i przy przygotowywaniu herbaty woda stanowi kluczowy składnik. Ta używana do suszu powinna być przede wszystkim miękka, a co za tym idzie odznaczać się możliwie najmniejszą zawartością soli mineralnych (szczególnie wapnia). Warto pamiętać również, że herbata jest niezwykle wrażliwa na wszelkie wodne zanieczyszczenia, dlatego najlepszym rozwiązaniem będzie korzystanie z wody butelkowanej lub oczyszczonej za pomocą domowego filtra. Niezależnie od naszego wyboru pamiętajmy jednak, że woda, z której skorzystamy powinna być świeża i jedynie raz zagotowana.

 

  1. GATUNEK

Każdy herbaciany susz należy parzyć zgodnie z jego gatunkiem. Jest to niezwykle istotna zasada, gdyż tylko niej możemy w pełni odkryć prawidłowy smak oraz aromat danego rodzaju. Jeśli nie jesteście pewni jak powinniście przygotować swoją ulubioną herbacianą odmianę to koniecznie skorzystajcie z naszej ściągi :)

 

  • Herbata biała

Sposób parzenia

1 łyżeczka herbaty na filiżankę (200 ml), temp. wody 70 st. C (ok. 8 min. po przegotowaniu), czas zaparzania 4 do 6 min. pod przykryciem, po tym czasie liście należy oddzielić od naparu.

 

  • Herbata zielona

1 łyżeczka herbaty na filiżankę (200 ml), temp. wody 70 - 80 st. C (ok. 5 min. po przegotowaniu), czas zaparzania 1 do 3 min (działanie pobudzające), 4 do 6 min (działanie wyciszające) pod przykryciem, po tym czasie liście należy oddzielić od naparu. Dedykowane trzykrotne parzenie. Każde następne wydłużamy od 1 do 2 minut.

 

  • Herbata żółta

1 łyżeczka herbaty na filiżankę (200 ml), temp. wody 80-85 st. C (ok. 5 min. po przegotowaniu), czas zaparzania 1 do 3 min. pod przykryciem, po tym czasie liście należy oddzielić od naparu.

 

  • Herbata czarna

1 łyżeczka herbaty na filiżankę (200 ml), temp. wody 95 st. C, czas zaparzania ok. 3 min. pod przykryciem, po tym czasie liście należy oddzielić od naparu.

  • Pu erh

1 łyżeczka herbaty na filiżankę (200 ml), temp. wody 90 st. C (ok. 2 min. po przegotowaniu), czas zaparzania od 2 do 4 min. pod przykryciem, po tym czasie liście należy oddzielić od naparu.

  • Herbata turkusowa (Oolong)

1 łyżeczka herbaty na filiżankę (200 ml), temp. wody 90 st. C (ok. 2 min. po przegotowaniu), czas zaparzania od 2 do 4 min. pod przykryciem, po tym czasie liście należy oddzielić od naparu.

  • Hebata owocowa

1 łyżeczka herbaty na filiżankę (200 ml), temp. wody 95-100 st. C (zaraz po przegotowaniu), czas zaparzania od 5 do 8 min. pod przykryciem, po tym po tym czasie susz należy oddzielić od naparu

 

Bez względu na to jaki gatunek herbaty wybierzecie pamiętajcie, że jeśli zaparzacie ją kilkukrotnie, najlepiej zrobić to do godziny od pierwszego parzenia. Nie powinno się np. zostawiać herbaty przez noc i zaparzać ją ponownie rano. Herbata w takiej wersji nie smakuje już tak, jak powinna.

 

 

13:36, czasnaherbate.net
Link Dodaj komentarz »
piątek, 25 sierpnia 2017

Kochani, z ogromną radością oznajmiamy, że w tym roku obchodzimy okrągłe 20 urodziny! Z tej okazji w dniach 15-24.09.2017r. zapraszamy wszystkich do wspólnego świętowania. W naszych salonach na terenie całej Polski czekać będzie specjalna oferta rabatowa, upominki, degustacje oraz konkurs z atrakcyjnymi nagrodami. Brzmi super, prawda? :)

Mamy już 20 lat! Naprawdę trudno nam uwierzyć, że minęło już tyle czasu odkąd otworzyliśmy swój pierwszy sklep we Wrocławiu. Od tamtej chwili przebyliśmy długą drogę, dzięki której dziś możemy pochwalić się posiadaniem 30 salonów firmowych, 21 sklepów franczyzowych oraz 63 punktów partnerskich na terenie całego kraju. Dwudziestoletnia obecność w świecie herbacianych kompozycji przypomina nam o ogromnym zaufaniu, jakim nas obdarzyliście, dlatego tegoroczna celebracja bez wątpienia stanie się najlepszym sposobem na podziękowanie zarówno Wam, jak i naszym partnerom handlowym. Bez Was sukces marki nie byłby przecież możliwy

Świętowanie widoczne będzie zwłaszcza w naszych salonach, gdzie w okresie od 15.09 do 24.09.2017r. dla wszystkich odwiedzających przygotowaliśmy szereg atrakcji. Klienci posiadający Kartę Stałego Klienta będą mogli skorzystać z podwyższonego rabatu - 20% na herbaty i 10% na pozostały asortyment. Kartę Stałego Klienta będzie można założyć również podczas dokonywania zakupów w trakcie urodzinowych obchodów i od razu skorzystać z rabatu. W tych dniach na gości czekają też wyjątkowe urodzinowe dekoracje, słodkości, a także degustacje. To oczywiście nie koniec. Każdy, kto dokona zakupu, otrzyma w prezencie jedną z czterech kompozycji („Lady Grey”, „Hiszpańska Mandarynka”, „Miłosny Uśmiech”, „Madame Butterfly”) zapakowaną w specjalny jubileuszowy kartonik ze swoim imieniem. Co więcej, wewnątrz opakowania znajdować się będzie ulotka z rabatem 20% na herbaty do wykorzystania do końca października, a także zasadami urodzinowego konkursu. Dla zwycięzców zabawy przewidziane są atrakcyjne nagrody: za pierwsze miejsce – voucher 500 zł na zakupy w salonach marki Czas na Herbatę, a także 3 nagrody pocieszenia – zestawy prezentowe o wartości 100 zł.

Po więcej szczegółów na temat obchodów 20-lecia marki Czas na Herbatę zapraszamy na naszą stronę www.czasnaherbate.net oraz profil na FB /www.facebook.com/czasnaherbate/ .

Do zobaczenia!:)

 

15:24, czasnaherbate.net
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 24 sierpnia 2017

Jak wiecie jakiś czas temu postanowiliśmy sprawdzić preferencje zakupowe naszych Klientów.
W dzisiejszym wpisie prezentujemy kolejną odsłonę uzyskanych wyników. Tym razem skupimy się na znanym wszystkim dylemacie dotyczącym wyboru między kawą a herbatą

Kawa i herbata – ile ich wypijamy?

Zarówno kawa, jak i herbata posiadają ogromną liczbę zwolenników, niewyobrażających sobie bez nich choćby jednego dnia. Nie bez przyczyny zatem oba napoje od lat toczą między sobą zaciekłą rywalizację. Jak wykazały badania przeprowadzone w naszych sklepach zwycięzcą tego pojedynku pozostaje herbata (oczywiście, z uwagi na oferowany przez nas asortyment, wynik ten może wydawać się naturalny ). W ciągu dnia sięgamy po nią najczęściej od dwóch do trzech razy – (takiej odpowiedzi udzieliło odpowiednio 29% i 26% ankietowanych). Tymczasem kawą rozkoszujemy się zazwyczaj dwa (36% ankietowanych) lub jeden raz dziennie (35% ankietowanych). Sondaż wykazał również, że prawie 1/4 badanych wypija jedną filiżankę herbaty, a z kolei trzy filiżanki kawy - 1/5. Kolejne miejsca to: cztery i więcej porcji herbaty (21% ankietowanych), a także cztery bądź więcej porcji kawy w ciągu dnia (10% ankietowanych).

O jakiej porze?

Biorąc pod uwagę pobudzające właściwości kawy, nie zdziwi Was zapewne fakt, iż największą grupę ankietowanych stanowią osoby pijące ten napój pośpieszenie rano (aż 64% badanych osób). Następne pozycje w rankingu badanych to: mała czarna wypijana
w południe (20%), popołudniu (13%) i wieczorem (2%). Z kolei w przypadku herbaty, której popijanie wiąże się zazwyczaj powolnym celebrowaniem, wyniki badań prezentują się następująco – 58% respondentów wypija ją rano, 17% w południe, 14% popołudniu i 11% wieczorem.

Samotnie czy w towarzystwie

Raczenie się ciepłą kawą oraz herbatą nie stanowi jedynie sposobu na ugaszenie pragnienia, ale również formę odprężającego rytuału czy też element towarzyskiego spotkania. Wywiad przeprowadzony w naszych salonach pozwolił także przybliżyć kwestie tego z kim najbardziej lubimy rozkoszować się aromatycznymi naparami. Sonadaż wykazał, iż najwięcej
z nas oddaje się słodkiemu relaksowi samotnie – 42% miłośników herbaty i 46% kawiarzy. Kolejnymi pod względem popularności odpowiedziami były: z rodziną (27% w przypadku kawy i 34% w przypadku herbaty) oraz z przyjaciółmi (na taką opcję stawia 24% kawiarzy oraz 23% wielbicieli herbat).

Czy takie wyniki Was zaskoczyły?

Untitled_design75

 

12:05, czasnaherbate.net
Link Dodaj komentarz »
środa, 02 sierpnia 2017

 

Zielona herbata stanowi jedną z popularniejszych odmian naszego ulubionego suszu. Nic w tym dziwnego, bowiem pełna jest nie tylko pysznego smaku, ale i prozdrowotnych właściwości.

 

W dzisiejszym wpisie postanowiliśmy sprawdzić Waszą wiedzę odnośnie tego cudownego gatunku. Gotowi? Zatem zaczynamy



  1. Ile lat liczy sobie zielona herbata?

  1. Prawie 3 tys.

  2. Prawie 5 tys.

  3. Prawie 2 tys.

 

  1. W jakiej temperaturze najlepiej parzyć zieloną herbatę?

  1. 95-100 °C

  2. 65 °C

  3. 70-85 °C

 

 

3. Który z poniższych suszy nie jest gatunkiem herbaty zielonej?

            a. Pai Mu Tan

b. Sencha

            c. Gunpowder

 


4. Najważniejszy składnik zielonej herbaty stanowią antyoksydanty o nazwie?

a. Antocyjany

b. Garbniki

c. Flawonoidy

 


5. Zielona herbata pobudza dzięki dużej zawartości?

           a. Tauryny

           b. Teiny

           c. Żeń-szenia







Prawidłowe odpowiedzi:

b,c,a,c,b

 

Wszystkie odpowiedzi prawidłowe: gratulację jesteś prawdziwym znawcą zielonej odmiany herbaty!

 

4 - 2 odpowiedzi prawidłowych: wiesz o zielonej herbacie naprawdę sporo jednak potrzebujesz jeszcze kilku filiżanek, aby w pełni odkryć jej urok.

 

1 - 0 odpowiedzi prawidłowych: zielona herbata doceniania jest na całym świecie, poświęć jej trochę więcej czasu, a zrozumiesz dlaczego.

 

 

Depositphotos_14718459_m2015

Depositphotos_38698581_m2015

 

11:41, czasnaherbate.net
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 30