Tagi


Durszlak.pl
Kategorie: Wszystkie | Przepisy
RSS
środa, 28 stycznia 2015

Choć istnieje niezliczona ilość rodzajów herbat, to mówiąc o tym ciemnym, wyjątkowo aromatycznym naparze najczęściej mamy na myśli tradycyjną herbatę czarną. Powstaje ona z liści krzewu Camellia sinensiss, zwanego popularnie herbatą chińską. Po zerwaniu listki są poddawane czterem procesom – więdnięcia, zwijania, fermentacji oraz suszenia – w wyniku których powstaje gotowy do zaparzania susz.

Podobnie jak większość naturalnych naparów roślinnych, również czarna herbata ma korzystny wpływ na nasze zdrowie. Dzięki zawartości flawonoidów wzmacnia naczynia krwionośne oraz hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym. Regularne picie naparu z czarnej herbaty utrzyma w normie nasze ciśnienie krwi,  a także przyspieszy metabolizm wspomagając wydzielanie soków trawiennych.

Aby w pełni wydobyć walory smakowe oraz wykorzystać właściwości zdrowotne czarnej herbaty konieczne jest umiejętne jej zaparzanie. Listki herbaty najlepiej zalewać wodą w uprzednio ogrzanym wrzątkiem naczyniu. W ten sposób mamy pewność, że napar osiągnie pożądaną temperaturę, która uwolni aromat herbaty. Ważne są również optymalne proporcje. Jedna łyżeczka (2,5 g) wystarczy na przygotowanie jednej filiżanki tego napoju (ok. 0,2 l). Kluczowy jest też czas, na jaki zanurzymy liście herbaty w gorącej wodzie. Aby smak nie był zbyt delikatny, ani przesycony goryczą, najlepiej oddzielić nasączone liście od naparu po około 3-4 minutach.

Winie_W_Rumiett

Mimo że herbata czarna cieszy się ogromną popularnością w swojej czystej formie, to miłośnicy herbacianych eksperymentów często decydują się na aromatyczne mieszanki, w których główna nuta dopełniona zostaje dowolnym smakiem. W naszej ofercie znajdziecie bardzo wiele takich propozycji. W sezonie zimowym warto zwrócić uwagę na dwie nietypowe wariacje. Pierwszą z nich jest rozgrzewająca kompozycja „Wiśnie w Rumie” http://www.czasnaherbate.net/wisnie-rumie-p-406.html – idealne na długie, mroźne wieczory. Drugą natomiast „Złota Pomarańcza” http://www.czasnaherbate.net/zlota-pomarancza-p-417.html , która stanie się zastrzykiem energii w ponure, pochmurne poranki. Obie kompozycje stworzone zostały na bazie klasycznej czarnej herbaty OP (Orange Pekoe), cechującej się długimi sztywnymi liśćmi bez wierzchołków i z delikatną perforacją.

Zota_Pomaraczauu

Z powodzeniem można stwierdzić, że ilu jest smakoszy czarnej herbaty, tyle też istnieje sposobów jej przygotowywania. Niemniej niezależnie od tego, na jaki gatunek, bądź smak macie ochotę, z pewnością znajdziecie go w naszych sklepach oraz na stronie www.czasnaherbate.net   :)

poniedziałek, 26 stycznia 2015

Nie od dziś wiadomo, że koktajle to prawdziwe i naturalne skarbnice witamin. Warto eksperymentować z różnymi składnikami i do klasycznych owocowo-warzywnych wariacji dodać wyjątkowy składnik, taki jak np. herbata matcha. Jest ona aż 137 razy bogatsza w antyoksydanty niż zwykła zielona herbata. Ponadto, charakteryzuje ją wysoka zawartość aminokwasów oraz L-teaniny, która ma działanie uspokajające, stabilizujące nastrój, zmniejszające stres i niepokój, przy jednoczesnym zachowaniu czujności umysłu.

Dziś prezentujemy Wam przepis na zielony koktajl bananowy właśnie z herbatą matcha. Będzie on smacznym źródłem witaminy C, K, wapnia oraz żelazna, które znalazły się w nim za sprawą dodatku jarmużu. Co więcej, łyżeczka siemienia lnianego wzbogaci napój o m.in. witaminę E, potas oraz kwasy tłuszczowe omega-3.

Takie koktajle to bomby witaminowe, które warto na stałe włączyć do codziennego menu. :) Zapraszamy do wypróbowania poniższego przepisu !

 

Zielony koktajl bananowy z jarmużem i herbatą matcha

Składniki:

3 dojrzałe banany

garść liści jarmużu

łyżeczka herbaty matcha

łyżeczka siemienia lnianego

pół cytryny

2 szklanki wody

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki zmiksować na gładki koktajl i gotowe!

 

 

Zielony koktajl bananowy z jarmużem i herbatą matcha

11:19, czasnaherbate.net , Przepisy
Link Dodaj komentarz »
środa, 21 stycznia 2015

Nawet miłośnicy zimowej aury nie mogą zaprzeczyć, że mroźny sezon ma również swoje słabsze strony. Jedną z nich jest zwiększona częstotliwość, z jaką chorujemy. Bezpośredni wpływ na spadek odporności mają nie tylko niskie temperatury, ale i brak dostępu do wielu bogatych w cenne witaminy sezonowych owoców i warzyw. Niemniej znanym od wieków sposobem na poprawę stanu zdrowia jest picie aromatycznych naparów, wykorzystujących w pełni dobrodziejstwa natury.

Korzystając z bogatej tradycji parzenia ziół możemy w znacznym stopniu wzmocnić odporność organizmu, jak i załagodzić dolegliwości związane z przeziębieniem. Jedną z bardzo silnie działających na układ immunologiczny roślin jest czystek. Choć powstały z wysuszonych liści napar nie jest zbyt popularny, to warto skorzystać z jego dobroczynnych właściwości. Czystek niweluje objawy wirusowego zapalenia górnych dróg oddechowych, wspomaga usuwanie z organizmu szkodliwych dla zdrowia metali ciężkich, charakteryzuje się właściwościami antybakteryjnymi oraz antygrzybicznymi, a także ma działanie przeciwalergiczne. Ponadto zapobiega chorobie niedokrwiennej serca rozpuszczając zatory i zakrzepy. Codzienne picie herbatki z czystka pozwoli nam dłużej cieszyć się nieskazitelną urodą, za sprawą jego zdolności do wyłapywania wolnych rodników. Dodatkowo, napar ten nie powoduje przebarwień na zębach, a, wręcz przeciwnie, nawet może delikatnie je wybielić rozpuszczając nieestetyczny bakteryjny biofilm.

Czystek1

Aby uzyskać napar o odpowiednim nasyceniu należy 1 łyżeczkę czystka zalać filiżanką wrzącej wody i zaparzać pod przykryciem około 8-10 minut.

Zatem jaka jest sprawdzona recepta na zdrowie, nie tylko w sezonie zimowym, ale i w ciągu całego roku? Włączenie do codziennej diety naparu z czystka, który stanie się gwarancją zachowania zdrowia oraz, co za tym idzie, doskonałego samopoczucia. :) Kluczem do wykorzystania w pełni właściwości naparu z czystka jest jego regularne picie.

Oczywiście drogocenny susz z czystka możecie odnaleźć na półkach naszych sklepów i na www.czasnaherbate.net

http://www.czasnaherbate.net/czystek-80-p-1005.html

 

czwartek, 15 stycznia 2015

Styczeń jest miesiącem zmian i wszyscy to czujemy. Jednak w tym czasie obchodzimy wydarzenia, których znaczenia nie można podważyć i ominąć w napiętym kalendarzu. Kojarzone są z ciepłem, opieką, wiedzą i miłością. Dni Babci i Dziadka, bo oczywiście o nich mowa, wymagają szczególnej celebracji. Już w przyszłym tygodniu – 21 i 22 stycznia obchodzimy te wspaniałe dni, dlatego też warto już teraz zadbać o miły podarunek dla dziadków. :)

Na te okazje przygotowaliśmy dla Was nowość, dostępną już od jutra w sklepach "Czas na Herbatę" - kompozycję „Herbatka dla babci i dziadka”! Propozycję tę, stworzyliśmy z myślą o bliskich naszym sercom seniorach. Jest to pyszny i zdrowy prezent, który idealnie zaspokoi potrzeby naszych bliskich. Zawarte są w niej jabłko oraz skóra pomarańczowa będąca bogatym źródłem witaminy C. Jej właściwości są nieocenione jeśli chodzi o zwalczanie przeziębień czy zapaleń gardła. W kompozycji tej znajdują się także hibiskus oraz skórka z dzikiej róży, które również pomogą wzmocnić odporność naszych dziadków.

Herbatka_dla_babci_i_dziadka_aranz_Czas_na_herbate

Kolejną, aromatyczną propozycją na oryginalny prezent dla seniorów będzie również owocowa kompozycja przygotowana według naszej autorskiej receptury - „Ogród babuni”. Znajdziemy w niej zarówno owoce zapamiętane z babcinego ogródka, jaki odrobinę egzotycznych, wonnych smaków. Jagody, wiśnie i rodzynki z pewnością przywołają miłe wspomnienia z dziecięcych lat, a banan i ananas pozwolą naszym dziadkom delektować się smakami z odległych krajów.

Ogrod_babuni_aranz_Czas_na_Herbate

Aby wydobyć pełnię smaków i zapachów z tych owocowych kompozycji, należy zaparzać je ok. 5 minut pod przykryciem w wodzie o temperaturze 95 stopni Celsjusza (tj. praktycznie zaraz po zagotowaniu wody).

Teraz nie pozostaje już nic innego jak wybrać się po podarunek i w odwiedziny do ukochanych Babć i Dziadków. :)

piątek, 09 stycznia 2015

Zima – dla jednych najpiękniejsza pora roku, której wyjątkowa aura i biały puch zachęcają do spacerów i zimowych aktywności. Dla innych jest to czas, kiedy to opatuleni kocem zasiadają z kubkiem gorącej herbaty do ulubionej lektury lub delektują się radosnym czasem w gronie przyjaciół i rodziny. Na te wyjątkowe momenty przygotowaliśmy specjalnie wyselekcjonowaną mieszankę herbaty „Chwila przy kominku”, która wzbogaci pięknym aromatem rodzinne spotkania lub pozwoli ogrzać się po długiej przechadzce.

 „Chwila przy kominku” to unikatowe połączenie czarnej wietnamskiej herbaty klasy Orange Pekoe i klasycznej zielonej Senchy. Dodatek skórki pomarańczowej i rodzynek nadaje jej przyjemnego, słodkiego posmaku, który został delikatnie i harmonijnie zrównoważony orzeźwiającymi płatkami wonnych róż. Pełnię niesamowitych wrażeń uzupełnia cynamon, nadający niezwykle pobudzający i szlachetny aromat. Jego wyrazisty smak wyczuwalny jest z każdym, nawet najmniejszym łykiem. Ponadto cynamon posiada właściwości rozgrzewające, co stanowi jego dodatkowy atut, szczególnie podczas zimowych spadków temperatury.

chwila_przy_kominku_czas_na_herbate

„Chwila przy kominku” to oryginalna kompozycja wchodząca w skład nowej, świątecznej  linii marki Czas na herbatę obok jedenastu propozycji innych mieszanek takich jak np.: „Pierwsza Gwiazdka” czy „Świąteczne Łakocie”, które już Wam przedstawialiśmy :)