Durszlak.pl
Kategorie: Wszystkie | Przepisy
RSS
czwartek, 26 lutego 2015

Na świecie istnieje niezliczona ilość herbat, jednak najczęściej usłyszeć można o czterech z nich – białej, zielonej, czerwonej i oczywiście czarnej. Charakteryzują się one odmiennym smakiem i właściwościami. Niewielu z nas zdaje sobie jednak sprawę, że mimo znaczących różnic wszystkie powstają z liści tej samej rośliny - Camellia sinensis zwanej również „herbatą chińską”. Decydujący wpływ na wygląd i aromat suszu mają poszczególne etapy produkcji, do których należy m.in. więdnięcie, suszenie, skręcanie oraz fermentacja. Najbardziej dziewiczą odmianą herbaty jest herbata biała. Sekretem jej delikatnego smaku są najmłodsze pączki krzewu herbacianego, które po zwiędnięciu poddawane są jedynie suszeniu. Ze względu na najwyższej jakości susz, herbaty białe zaliczane są do grona najdroższych na świecie.

White_Dragon

Druga pod względem szlachetności jest herbata zielona, której produkcja również ogranicza się tylko do etapu suszenia. Dzięki temu zachowuje ona większość cennych składników zawartych w listkach. Herbata czerwona z kolei znana jest wszystkim miłośnikom aktywnego trybu życia. Ta słynąca ze swoich właściwości oczyszczających odmiana przechodzi dodatkowy etap fermentacji oraz leżakowania, które wydobywają z niej wyrazisty smak i zapach. Ostatnią z wielkiej czwórki jest oczywiście herbata czarna. Mówiąc o herbacie to właśnie jej ciemny napar najczęściej mamy na myśli. Powstaje ona w wyniku aż czterech procesów. Po zwiędnięciu listki są precyzyjnie skręcane, poddawane fermentacji oraz suszeniu. Niezależnie od tego, który rodzaj herbaty najlepiej odpowiada naszym gustom, warto pamiętać, że u ich źródeł leży jedna i ta sama roślina. Jeśli wziąć pod uwagę fakt, że w ramach poszczególnych gatunków znajdują się również liczne podgatunki, śmiało można stwierdzić, że każde niewielkie drzewko herbaciane ma przed sobą świetlaną przyszłość i niezliczone możliwości. :) Jeśli macie ochotę rozsmakować się w różnych odmianach herbaty, serdecznie zapraszamy Was do naszych sklepów oraz na http://www.czasnaherbate.net/ .

11:01, czasnaherbate.net
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 23 lutego 2015

Choć najpopularniejszy na świecie złocisty napar wywodzi się z Chin, to właśnie Japończycy zamienili parzenie i picie herbaty w pełen mistycyzmu rytuał. Japońska nazwa ceremonii picia herbaty brzmi cha-no-yu, co w dosłownym tłumaczeniu znaczy „wrzątek na herbatę”. W istocie jednak przebieg tego wydarzenia jest znacznie bardziej skomplikowany niż jego nazwa. :) Herbata dotarła do Japonii w czasie panowania dynastii Tang (618–907 n.e.), za sprawą mistrza i założyciela Rinzai - jednej z dwóch szkół japońskiego buddyzmu zen. Popularność, jaką zaczęła cieszyć się herbata zaowocowała powstaniem do dziś nauczanego w Japonii nurtu filozofii, zwanego herbatyzmem (wabicha). Sama ceremonia picia herbaty powstała około VII-VIII wieku naszej ery. Zgodnie z japońską tradycją, samą ceremonię poprzedzić powinien krótki spacer po ogrodzie, który symbolizuje drogę oczyszczenia. Ma ona za zadanie ukoić nasze zmysły oraz uwolnić nas od codziennych trosk i zmartwień.

zielone

Następnie, gdy nasz umysł jest już oczyszczony, goście wchodzą w wyznaczonej przez gospodarza kolejności do specjalnego budynku, przeznaczonego tylko i wyłącznie do picia herbaty (sukiya). Kolejnym etapem jest staranne wytarcie kawałkiem jedwabiu wszystkich akcesoriów niezbędnych do przygotowania oraz skosztowania naparu. Susz herbaty nabierany jest bambusową łyżeczką, przesypany do miseczki, a następnie zalany gorącą wodą za pomocą bambusowej chochli. Do jej zamieszania służy pędzelek z bambusa, który powoduje, że na powierzchni tworzy się delikatna pianka. Miseczka przygotowanej w ten sposób herbaty podawana jest pierwszemu z gości, który obraca ją dwa razy zgodnie z kierunkiem ruchu wskazówek zegara i wypija jej zawartość. Następnie wyciera prawym kciukiem krawędź miseczki, obraca ją dwukrotnie w kierunku przeciwnym i oddaje gospodarzowi, który oczyszcza ją i rozpoczyna przygotowanie naparu dla kolejnego gościa. Cała ceremonia powinna przebiegać w absolutnej ciszy, która sprzyja kontemplacji i odprężeniu. Jeśli sami również chcielibyście przeprowadzić w domu własną ceremonię chanoyu, jej przebieg z pewnością uświetnią herbaty, które znajdziecie nie tylko w naszych sklepach, ale i na stronie internetowej: http://www.czasnaherbate.net :)

09:58, czasnaherbate.net
Link Dodaj komentarz »
środa, 18 lutego 2015

Nie tylko wyjątkowy napój, ale i naturalny specjał dbający o urodę – wbrew pozorom cechy te połączyć w sobie może nie tylko magiczny eliksir. Wystarczy bowiem spojrzeć na stojącą tuż obok nas filiżankę złocistego naparu, aby przekonać się, że znana na całym świecie herbata kryje w sobie znacznie więcej, niż tylko zaklęty w zasuszonych listkach aromat. :)

 

Ciekawostki_na_temat_herbaty_infografika3

Możliwości wykorzystania herbaty znacznie wykraczają poza granice wytyczane przez filiżankę. W niektórych częściach świata bardzo popularne są potrawy przyrządzane na bazie herbat np. w Tybecie, na jej bazie przygotowuje się zupę herbacianą.

Szczególnie cenne są jednak jej właściwości prozdrowotne, które nie tylko przyczyniają się do zachowania wewnętrznej harmonii organizmu, ale również dbają o nasz wygląd zewnętrzny. Zawarte w niej związki chemiczne od dawna są szeroko wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym stając się niezastąpionym komponentem kremów nawilżających, balsamów i maseczek. Na wyjątkową uwagę zasługuje herbata biała, która poddawana jest jedynie procesom suszenia, co decyduje o wysokiej zawartości wartościowych substancji. Herbata może stać się również elementem naszej codziennej pielęgnacji. Kompres nasączony naparem z herbaty załagodzi dotkliwe poparzenia słoneczne, natomiast przygotowana z niej płukanka wzmocni cebulki włosów, zapobiegając jednocześnie ich wypadaniu.

Lista dobrodziejstw płynących z jednego drzewka herbacianego jest praktycznie nieograniczona, a niepowtarzalny smak, wyjątkowe właściwości i uniwersalne zastosowanie sprawiają, że powstająca z jego listków herbata jest cenna niczym płynne złoto.:)

 

15:16, czasnaherbate.net
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 09 lutego 2015

Choć do Walentynek pozostało jeszcze kilka dni, to warto już dziś zastanowić się nad wyjątkowym upominkiem, który podarujemy ukochanej osobie. Jeśli nie macie pomysłu na oryginalny i zarazem romantyczny prezent, z pomocą przyjdą Wam nasze walentynkowe propozycje. Pierwszą jest Herbata „Serduszko”, która za sprawą unikatowego kształtu połączy w sobie niecodzienne wyznanie miłosne z głębokim smakiem Zielonej Herbaty Yunnan z dodatkiem płatków róży. Sprawi ona, że będziemy mogli oddać swe serce ukochanej osobie nie tylko w przenośni. Herbaciane serduszko należy zalać wodą o temperaturze 80 oC, a po upływie 1-3 minut oddzielić rozwijające się liście od budzącego zmysły naparu.

Herbaciane_serduszko2_Czas_na_herbate

Drugą, równie uwodzicielską kompozycją jest „Spacer kochanków”, który zabierze nas na romantyczną przechadzkę, bez konieczności opuszczania zacisza własnego domu. Susz ten powstał dzięki połączeniu aromatycznych liści czarnej herbaty z kolorowymi, cukrowymi serduszkami. Napar należy przygotować zanurzając łyżeczkę kompozycji „Spacer kochanków” na czas 3 minut w 200 ml wody o temperaturze 95oC.

Spacer_kochankow_aranz_Czas_na_herbate

Dla osób o wielkiej wyobraźni przygotowaliśmy natomiast ręcznie zwijaną, kwitnącą herbatę zieloną, zwaną „Kwiatem Miłości”. W czasie 7-9 minut parzenia w wodzie o temperaturze 80oC sprawi on nam wyjątkową niespodziankę przekształcając się z małej kuleczki w rozłożysty kwiat o słodkim smaku owoców lichi. „Kwiat Miłości” stanie się niecodzienną alternatywą dla tradycyjnego bukietu, ciesząc nie tylko nasz wzrok, ale i podniebienie.

Unikatowa herbata stanie się wyśmienitym zwieńczeniem każdego romantycznego wieczoru, nie tylko w Dniu Zakochanych. Filiżanka przygotowanego z prawdziwą miłością aromatycznego naparu może stać się bardziej szczerym wyznaniem niż najbardziej wyszukany i kosztowny upominek. :)

Po więcej romantycznych propozycji zapraszamy do naszych sklepów oraz na http://www.czasnaherbate.net/na-walentynki-c-40_41.html

15:29, czasnaherbate.net
Link Dodaj komentarz »
środa, 04 lutego 2015

Czy również wyczuwacie już atmosferę zbliżających się Walentynek? :) Warto jak najszybciej zacząć przegotowania do tego dnia, aby miło zaskoczyć ukochaną osobę. Wyjątkowy prezentem czy też dodatkiem do wspólnej kolacji będzie nasza najnowsza, kusząca kompozycja - Karmelova. Jej dominującą nutę stanowi przesycona aromatem karmelu zielona herbata gunpowder, wzbogacona dodatkiem pikantnego pieprzu, delikatnych płatków róży i pełnych energii płatków słonecznika. Niemniej tym, co wyróżnia ją od innych kompozycji stworzonych na bazie zielonej herbaty jest przepełniony subtelną słodyczą smak, za który odpowiadają wkomponowane w susz cukrowe serduszka. Nie tylko wzbogacą one doznania smakowe towarzyszące piciu tego klimatycznego naparu, ale również zadbają o romantyczny nastrój towarzyszący jego przygotowaniu. :)

Karmelova_

Herbatę Karmelova należy parzyć podobnie jak tradycyjną herbatę zieloną. Wystarczy jedna łyżeczka suszu, oraz 200 ml wody w temperaturze 80oC by w ciągu 2 minut wyczarować filiżankę tego wyśmienitego napoju, będącego idealnym prezentem walentynkowym dla ukochanej osoby.

Jeśli chcecie jak najszybciej skosztować smaku herbaty Karmelova zapraszamy Was do naszych sklepów. :)