Durszlak.pl
Kategorie: Wszystkie | Przepisy
RSS
środa, 23 grudnia 2015

Fot_47_Czas_na_Herbate3

Wigilia już za kilka dni, ale nie panikujcie jeśli jeszcze nie macie pomysłu na upominek – zadbaliśmy o to, aby w naszych salonach każdy znalazł coś wyjątkowego dla swoich najbliższych.


Trafionym pomysłem na pewno będzie kosz podarunkowy z naszymi herbatami. Zima to czas, w którym najchętniej sięgamy właśnie po gorące napary. W przygotowanych przez nas zestawach nie zabraknie herbat z dodatkiem korzennych przypraw, które nieodłącznie kojarzą nam się z Bożym Narodzeniem. Są to m.in. kompozycje; Chwila przy kominku, Magiczny Czas, Magia Świąt…

W naszej sezonowej ofercie znajdziecie też aromatyczne kawy smakowe – pomarańczową, czekoladową z cynamonem lub o smaku kruchego ciasteczka. Na takie pyszności na pewno skusiłby się każdy kawosz.


Nie zapomnieliśmy też o miłośnikach słodkości, dlatego w naszych gotowych zestawach nie zabraknie gorącej czekolady Cortez. Doskonałym dodatkiem do kosza prezentowego mogą być także zaparzacze albo piękne filiżanki, które sprawią, że degustacja naszych kompozycji stanie się jeszcze przyjemniejsza.

W naszych salonach możecie też samodzielnie skomponować świąteczny prezent. Dodatkowo go opakujemy tak, aby jak najpiękniej prezentował się pod choinką.

Wszystkim miłośnikom nietuzinkowych smaków i wielbicielom pomysłowych kompozycji życzymy Wesołych Świąt! :)

10:41, czasnaherbate.net
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 17 grudnia 2015

Składniki:

·         1 szklanka mocnego naparu herbaty Chwila przy kominku od Czas na Herbatę

·         3 szklanki mąki

 ·         1 szklanka miodu

  •   3/4 szklanki oleju

·         3/4 szklanki cukru (lub do smaku)

·         5 jajek (L)

·         2 łyżeczki sody

·         przyprawa do pierników

·      3 łyżki gorzkiego kakao

·      szczypta soli

·      słoik konfitury pomarańczowej

·      Cytrynki z wanilią od Czas na Herbatę

·      2 gorzkie czekolady (200 g)

 

Sposób przygotowania:

Krok  1.

Jajka utrzyj z cukrem na białą masę. Dodaj olej oraz przestudzony napar z herbaty Chwila przy kominku od Czas na Herbatę. Wymieszaj. Suche składniki połącz ze sobą i dodaj do mokrych składników. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj.

Krok 2.

Foremkę wysmaruj masłem lub olejem, wysyp bułką tartą. Piekarnik nagrzej do 180°C, użyj funkcji góra-dół. Wyłóż ciasto do foremki, odczekaj 10 minut i po tym czasie wstaw do piekarnika. Piecz ok. 60 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto ostudź na kratce.

Krok 3.

Przekrój piernik na pół i przełóż konfiturą. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Gdy już się roztopi dodawaj stopniowo sok z Cytrynek z wanilią, do uzyskania odpowiadającej Ci gęstości. Czekolada nie może być zbyt rzadka. Delikatnie przestudzoną czekoladą posmaruj ciasto. Na wierzch wyłóż Cytrynki z wanilią od Czas na Herbatę.

12:08, czasnaherbate.net , Przepisy
Link Dodaj komentarz »
środa, 09 grudnia 2015

Już niedługo Święta Bożego Narodzenia - najbardziej magiczny czas w roku. :) Dla tych, którzy jeszcze nie zabrali się za świąteczne wypieki polecamy przepis na ciasteczka o smaku naszej aromatycznej herbaty Opowieść wigilijna! :)

ciasteczka_swiateczne_o_smaku_herbaty_Czas_na_Herbate_3Składniki:

·         300 g miodu

·         ok. 600 g mąki pszennej

·         200 g cukru

·         1 jajko (+ jajko do posmarowania)

·         1/2 szklanki mocnej esencji z herbaty Opowieść wigilijna od Czas na Herbatę (z siedmiu łyżeczek) http://www.czasnaherbate.net/opowiesc-wigilijna-p-772.html 

·         4 łyżeczki przyprawy do pierników

·         1,5 łyżeczka sody oczyszczonej

·         szczypta soli

·         1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Krok 1.

Miód utrzyj z cukrem, następnie dodaj jajko i ponownie utrzyj. Dodaj przestudzoną esencję z herbaty Opowieść wigilijna, sodę, sól oraz przyprawę. Wymieszaj. Stopniowo dosypuj mąkę aż do uzyskania elastycznego, lekkiego i łatwo odklejającego się od rąk ciasta. Przełóż je do miski, natrzyj olejem
i przykryj ściereczką. Ostaw na 4–5 godzin.

Krok 2.

Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5 mm, następnie wykrawaj foremkami ciasteczka. Jeśli chcesz później zawiesić je na choince teraz zrób w nich dziurki. Przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w temperaturze 180°C na środkowej półce piekarnika do lekkiego zarumienienia. (10–15 minut). Ciastka studź na kratce, a następnie przełóż do szczelnego słoika i przechowuj do zmięknięcia (2–4 tygodnie).

Krok 3.

Ciasteczka ozdabiaj przed podaniem, najlepiej gdy już będą miękkie. Możesz wykorzystać do tego lukier (np. połączony z dowolnymi barwnikami), roztopioną czekoladę i różne posypki.  

 

11:23, czasnaherbate.net , Przepisy
Link Dodaj komentarz »