Durszlak.pl
Kategorie: Wszystkie | Przepisy
RSS
środa, 25 marca 2015

Rytuały picia herbaty nieodzownie kojarzą nam się z Dalekim Wschodem. Niemniej nasza kultura również wypracowała kanony spożywania tego szlachetnego trunku.  Niegdyś z większym pietyzmem podchodziło się do przygotowywania i picia herbaty oraz zachowania określonych zasad z tym związanych. W dzisiejszych czasach nie są już one tak ściśle przestrzegane, jednak warto się z nimi zapoznać i przy większych okazjach wziąć je pod uwagę. :)

Po pierwsze:

Odpowiednie podanie

Herbatę najlepiej podawać w specjalnym imbryku z podgrzewaczem, dzięki któremu utrzymamy odpowiednią temperaturę. Dobrym zwyczajem jest również podanie osobnego naczynia z wrzątkiem na wypadek, gdyby herbata okazała się za mocna dla naszych gości.

Po drugie:

Serwis z prawej strony

Serwując herbatę podchodzimy do gości z prawej strony, gdyż większość z nich będzie sięgać po filiżankę właśnie prawą ręką.  Taki serwis stanowi znaczące ułatwienie.

Po trzecie

Herbata tylko w filiżance

Z uwagi na powszechność herbaty często zapominamy, że właściwym naczyniem do jej podawania jest filiżanka. Serwowanie herbaty
z innego rodzaju naczynia było niegdyś zwyczajnie nieeleganckie.

Po czwarte:

Dodatkowe akcenty

Jeśli słodzimy napój to pamiętamy, aby robić to delikatnie - nie uderzając łyżeczką o szklankę. Po wyjęciu łyżeczki odkładamy ją na spodek tak, by leżała na nim w całości. W ten sposób mamy pewność, że resztki herbaty nie spłyną i nie pozostawią po sobie plam. Dodając do herbaty cytrynę robimy to osobnym widelczykiem, nie ręką. Widelczyk również odkładamy na spodek. Cytrynie pozwalamy swobodnie pływać w naczyniu (nie wyciskamy jej i nie wyciągamy).

Po piąte:

Trzymanie filiżanki

Filiżankę trzymamy zawsze za ucho, nie odchylając przy tym małego palca. Zanim zaczniemy pić warto poczekać, aż herbata ostygnie bowiem niekulturalne jest dmuchanie na nią bądź siorpanie.

23

 

Wprowadzanie tych kilku zasad na pewno wpłynie pozytywnie na reakcje naszych gości,
a także sprawi, że nawet samotne wypicie herbaty stanie się wyrafinowane i pełne smaku.

Warto znać powyższe zasady. Z pewnością będą przydatne podczas wykwintnych przyjęć.
A co powiecie na herbaciany podwieczorek przeprowadzony zgodnie z takim kanonem? :)

14:17, czasnaherbate.net
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 19 marca 2015

Yerba mate choć jeszcze do niedawna uznawana była za unikatową dzisiaj jest powszechnie dostępna. Napój ten pochodzi z Południowej Ameryki, a pod swoją egzotyczną nazwą kryje susz ostrokrzewu paragwajskiego. Popularność Yerba mate niewątpliwie wiąże się z jej właściwościami, które korzystnie działają na nasz organizm. Wypicie tego aromatycznego naparu dzięki zawartej w nim kofeinie doda nam energii, wzmocni koncentracje  i poprawi samopoczucie. Przeciwutleniacze  zadbają z kolei o nasz układ krążeniowy, zmniejszą ryzyko zachorowania na nowotwór czy udar mózgu. Liście ostrokrzewu zawierają również minerały
i witamy, które wspomagają metabolizm oraz skutecznie obniżają cholesterol.

sass

Yerba mate wyróżnia także proces parzenia oraz podania. Aby w pełni rozkoszować się jej walorami powinno się ją zaparzać w iście ceremonialny sposób. Do tego celu używa się naczynia znanego jako matero lub kalabasse, które należy w 1/3 wypełnić suszem. Napój zaparza się wodą ostudzoną do 65-80 °C. Po około 2-3 minutach można delektować się jego smakiem wypijając go przez metalową rurkę - bombillę. Susz możemy zalewać dowolną ilość razy, dopóki nie straci on swego smaku. Yerba mate sprawdzić się również latem jako napój chłodzący, a także idealnie nadaje się dla studentów w okresie sesji.

Zarówno kompozycje Yerba mata oraz akcesoria do jej zaparzania znajdzie w naszych sklepach stacjonarnych oraz w sklepie internetowym: www.czasnaherbate.net kalabassa_Czas_na_herbate1

12:21, czasnaherbate.net
Link Dodaj komentarz »
piątek, 13 marca 2015

Nie od dziś wiadomo, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Poza przygotowaniem pełnowartościowego porannego dania, warto również poświęcić chwilę na dobranie do niego nie mniej ważnego napoju. W trosce o to, aby ów napój  każdego dnia zaskakiwał bogactwem
i aromatem smaków przygotowaliśmy różnorodne kompozycje: klasyczne, takie jak Czas na Herbatę Czarna oraz English Breakfast, a także bardziej fantazyjne, dla miłośników słodkich śniadań - wzbogacone dodatkiem owoców w czterech smakach kompozycje z serii „Polskie Smaki”.

Autorska kompozycja „ Czas na Herbatę Czarna” o  delikatnym i świeżym smaku herbaty cejlońskiej z kwiatową nutą herbaty Darjeling to idealnie uzupełnienie nawet najprostszego porannego posiłku. Jeśli zależy nam na urozmaiceniu podstawowego smaku tego naparu, możemy pokusić się o jego delikatne posłodzenie cukrem lub miodem albo dodanie plastra cytryny czy też szczypty startego imbiru.

Czas_na_Herbate_Malinowa_aranz1

Miłośnicy śniadania w angielskim stylu mogą zaserwowaćje ztradycyjną kompozycją „English Breakfast”, która z odrobiną mleka przeniesie nasze podniebienie w najdalsze zakątki Londynu.

Nie każdy z nas lubi klasyczne rozwiązania. Ci, którzy chętniej rozpoczynają dzień nieco bardziej orzeźwiającym akcentem z całą pewnością powinni sięgnąć po kolekcję „Polskie Smaki”.  W jej skład wchodzą cztery owocowe kompozycje stworzone w oparciu o szlachetną odmianę z wyspy Cejlon. Moc aromatu czarnej herbaty dopełniona została smakiem soczystych owoców z polskich sadów. Duże kawałki owoców tworzące duet z ciemnym suszem, przyczyniły się do stworzenia czterech wyśmienitych kompozycji – Jabłkowej, Truskawkowej, Malinowej i Owoców Leśnych. Będą one pysznym towarzyszem dla naleśników, lekkich owocowych sałatek czy też słodkich tostów z konfiturą.

Wszystkie z wymienionych kompozycji należy zaparzać w  temperaturze  95C, przez około
3-5 minut w 200 ml wody.

Niezależne od tego, którą ze śniadaniowych kompozycji wybierzecie, życzymy Wam niezmiennie smacznego i miłego dnia. :)

10:16, czasnaherbate.net
Link Dodaj komentarz »