Durszlak.pl
Kategorie: Wszystkie | Przepisy
RSS
wtorek, 29 kwietnia 2014

Fusy na dnie filiżanki przydają się wyłącznie do wróżenia. Podczas delektowania się herbatą tylko przeszkadzają.
Na szczęście w naszych sklepach "Czas na Herbatę" można znaleźć całą masę zaparzaczy - naszym zdaniem niezbędnych dla każdego prawdziwego herbaciarza. Dzięki nim herbatę można zaparzyć w ulubionym kubku, filiżance lub dzbanku. Poniżej przedstawiamy 5 najbardziej popularnych zaparzaczy.

1) ZAPARZACZE MAŁE ZAMYKANE - najczęściej to również wykonane z metalu kule na łańcuszku lub na rączce. Ze względu na niewielkie rozmiary nadają się przede wszystkim do parzenia w niewielkich filiżankach. Zaleca się zaparzeanie w nich herbat o dodatkach posiadających niewielką frakcję. Bardzo wygodne w podróży.

2) ZAPARZACZE SITKOWE - wykonane z metalu lub plastiku. Gęsta siatka nie przepuści drobnych elementów, możemy więc używać takich zaparzaczy do wszystkich rodzajów herbat, nawet do tych o najdrobniejszych liściach. Co więcej, duża przestrzeń dla herbaty pozwala na swobodny przepływ wody i pełne rozwinięcie nawet dużych liści. Zaparzacze sitkowe są bardzo łatwe do czyszczenia.

3) ZAPARZACZ BAMBUSOWY - pleciony z bambusa, z jedną lub dwoma rączkami umożliwia zawieszenie na brzegach kubka, czy dzbanka. Jego niewątpliwą zaletą jest duża przestrzeń dla herbaty, która pozwala liściom herbacianym rozwinąć się i w pełni oddać swój smak i aromat. Ze względu na materiał z jakiego jest wykonany, zaleca się używanie bambusowego zaparzacza do parzenia jednego rodzaju herbaty. Na parzeniu w bambusowym koszyczku zyskują szczególnie mieszanki owocowe i ziołowe - bambus wydobywa ich smak i aromat.

4) FILTRY  - wykonane najczęściej z papieru do jednorazowego użytku. Bardzo wygodne przy parzeniu herbaty z dzbankach. Odpowiednio dobrany do ilości herbaty rozmiar, pozwala na swobodne rozwinięcie liści, przy tym materiał ten nie przepuszcza nawet najdrobniejszych elementów mieszanek herbacianych. Świetnie zdaje egzamin w podróży.

5) KUBKI I DZBANKI Z ZAPARZACZAMI - jedną z najwygodniejszych form parzenia herbat w domach są zaparzacze, które można od razu zakupić w zestawie z kubkiem lub tez dzbankiem. 

 

Teraz sami musicie podjąć decyzję, który dla Was będzie tym najwygodniejszym:)

wtorek, 22 kwietnia 2014

    Rooibos (czyt. Rojbos): "rooi" (czerwony) i "bos" (krzew) - czerwonokrzew Aspalathus linearis, uprawiany w RPA (góry Cedarberg). Liście wyglądem przypominają sosnowe igły, a kwiaty mają żółty kolor.
Do sporządzania naparu wykorzystuje się igły wraz z gałązkami. W pierwszym etapie produkcji zbiera się gałązki i suszy się je, a następnie za pomocą specjalnych maszyn tnie się je na maleńkie igiełki. Następnie pocięte i suche igiełki moczy się
w wodzie i usypuje w kupki o wielkości 20 cm, które pozostawia się na około dobę, w tym czasie Rooibos zmienia kolor
z zielonego na rudobrązowy. Następnie suszy się go na słońcu tak długo, aż osiągnie wilgotność około 10%.
A co dokładnie zawiera Rooibos?
    Rooibos nie zawiera kofeiny ani teiny, dzięki temu mogą go pić dzieci, a także osoby dla których te związki są niewskazane, w szczególności dla kobiet w ciąży. Ponadto Rooibos ma bardzo niewiele odpowiadających za gorzki smak garbników. Posiada wiele cennych witamin, minerałów i innych związków korzystnych dla zdrowia. W naparze znajdują się m.in.:
przeciwutleniacze - wpływają pozytywnie na układ odpornościowy, obniżają ciśnienie krwi, spowalniają proces starzenia, hamują produkcję komórek nowotworowych;
kwasy fenolowe - dobroczynnie działają na przewód pokarmowy, gdyż chronią błonę śluzową i nadają naparowi właściwości rozkurczające (jest to szczególnie istotne przy zapaleniach jelit i dolegliwościach menstruacyjnych).
    Bogaty w dobroczynne składniki napar Rooibos pomaga przy wielu schorzeniach i przypadłościach. Jest szczególnie polecany: kobietom w ciąży i matkom karmiącym - w ciąży dostarcza zapobiegającego anemii żelaza i hamuje mdłości, a po urodzeniu dziecka stymuluje produkcję pokarmu; osobom z problemami skórnymi - leczy trądzik i goi zewnętrzne, trudno gojące się rany (należy go używać jako okład); osobom z chorobami przewodu pokarmowego - ma osłonowe działanie na przewód pokarmowy;  osobom dbającym o zęby - duża ilość fluoru korzystnie działa na szkliwo; osobom nerwowym lub przygnębionym - poprawia nastrój (dzięki flawonoidom), a jednocześnie ma działanie uspokajające i kojące (przy problemach z bezsennością pomaga wypicie Rooibosu przed snem); osobom z astmą i alergią - łagodzi dolegliwości dzięki zawartości kwercetyny (hamuje uwalnianie histaminy); osobom z nadciśnieniem lub miażdżycą - hamuje tworzenie się zwapnień w tętnicach.


SPOSÓB PARZENIA:
1 łyżeczka Rooibos na filiżankę (200 ml), temp. wody 95 st. C, czas zaparzania ok. 3 min. pod przykryciem, po tym czasie liście należy oddzielić od naparu.


piątek, 18 kwietnia 2014
środa, 16 kwietnia 2014

Zapraszamy gorąco do konkursu organizowanego przez blog Przepisy Joli

http://przepisyjoli.com/2014/04/herbaciany-konkurs-wielkanocny/

Konkurs Wielkanocny

Do wygrania herbaciany zestaw "Czas na Herbatę"

piątek, 11 kwietnia 2014

Należą do jednych z najdroższych herbat i kaw na świecie. Przeczytaj czym się wyróżniają i dlaczego to właśnie one warte są swojej ceny.

  SNOW DRAGON

Biała herbata Snow Dragon (znana również pod nazwą Śnieżną Górską Igłą lub w prostym tłumaczeniu Śnieżnym Smokiem) pochodzi z prowincji Taiszun w Chinach, znanej z czystego powietrza, nieskażonej wody i przyrody nie obciążonej szkodliwym wpływem przemysłowego rozwoju kraju. 
Zbiór Snow Dragon następuję bardzo wczesną wiosną i do produkcji trafiają jedynie najmłodsze liście herbacianego krzewostanu, które następnie są ręcznie zwijane w drobne „świderki”, a następnie zostają złożone do wysuszenia
w specjalnych naczyniach. W efekcie otrzymujemy regularnie poskręcane herbaciane listki o złocisto-białym zabarwieniu.
Wyjątkowa pieczołowitość w przygotowaniu tej białej herbaty przekłada się zarówno na jej szlachetne walory smakowe, jak
i na zdecydowanie korzystny wpływ naparu na nasz organizm. Ze względu na bardzo ograniczone zbiory dostępność tej herbaty jest w wysokim stopniu reglamentowana przez producentów i z jej wyjątkowych walorów smakowo-zapachowych mogą się cieszyć jedynie nieliczni pasjonaci białych herbat.
Zalecany sposób parzenia:
Jedną łyżeczkę  herbacianego smakołyku zalewamy 200-220 ml wody o temperaturze 70-80 ºC i parzymy przez ok. 7-9 minut (w zależności od indywidualnych upodobań).
Uzyskany napar posiada jasną, słomkową barwę o delikatnym aromacie z wyczuwalną odrobiną goryczki, jest odświeżający i pobudzający.

  

 

 

 

JAMAJKA BLUE MOUTAIN

Narodziny jamajskiego przemysłu kawowego przypadają na połowę XVIII wieku, który za pośrednictwem endemicznej odmiany Arabiki o nazwie Jamaica Blue Mountain jest liczącym się dostawcą wysokogatunkowej kawy do dnia dzisiejszego.
Uprawy tej wyjątkowej karaibskiej kawy obejmują obszar ok. 6 tysięcy hektarów i znajdują się w pasmie gór Blue Moutain (wschodni region wyspy) na wysokości nie przekraczającej 1800 m.n.p. Proces produkcji jest prowadzonych przez ok. 20.000 gospodarstw rolnych o powierzchni od kilku do kilkudziesięciu hektarów.
Obszar upraw kawowców Blue Mountain podlega ścisłemu nadzorowi Rady Przemysłu Kawowemu Jamajki, która została powołana w 1948 roku w celu ochrony wysokiej jakości produktu oraz kontrolowania dystrybucji na rynki zewnętrzne.
Jamaica Blue Mountain przez wielu znawców i smakoszy kawy jest uznawana za najlepszą kawę na świecie i wyznacznik najwyższego standardu dla kaw z gatunku Arabika.
Smak: pełny, mocny, kwaskowość średnia, z akcentami owocowymi. Zalecane palenie: średnie.

 
1 , 2