Durszlak.pl
Kategorie: Wszystkie | Przepisy
RSS
czwartek, 29 maja 2014

Nowy sklep w Galerii Bursztynowej w Ostrołęce

Otwieramy już dzisiaj - 29 maja

Dwie wspaniałe młode kobiety, które swoją  pasją do herbaty będą dzieliły się z mieszkańcami Ostrołęki, postanowiły rozpocząć swoją przygodę z biznesem razem z nami.

A jak to wyglądało po kolei?

- Rozpakowywanie

sklep w Ostrołęce

 - Chwila relaksu i uśmiech przy herbatce:)

sklep w Ostrołęce

 - Widać już nas zza kartonów

sklep w Ostrołęce

 - Już prawie kończymy

sklep w Ostrołęce

 - Cała ekipa i już wszystko gotowe

sklep w Ostrołęce

 

A teraz czekamy już na Was:)

 

GORĄCO ZAPRASZAMY:)



środa, 28 maja 2014

Dlaczego właśnie i te składniki postanowiliśmy dodać do naszych herbat? Poniżej kilka słów o tych pysznych i zdrowych owocach.

Jagody goji, inaczej owoce kolcowoju pospolitego, od tysięcy lat stosowane są w tradycyjnej medycynie chińskiej. Zawierają cały alfabet składników odżywczych, witamin, minerałów, kwasy omega 6, beta-karoten, polisacharydy i antyoksydanty. Zasłynęły jako składnik odmładzającej diety Madonny. Gwiazdy Hollywood cenią je nie tylko za wspomniane odmładzające właściwości (zawdzięczają je obecnym w nich polisacharydom). Jagody Goji poprawiają również nastrój, likwidują zmęczenie i usprawniają pamięć. Suszone owoce goji wyglądają podobnie jak rodzynki, lecz mają charakterystyczny, czerwony kolor.

Jagody Goji

Jagody inkaskie, zwane również jagodami Inków lub miechunką jadalną, zajmują niewątpliwie czołowe miejsce wśród najzdrowszych suszonych owoców. Dzięki swojemu słodko-cierpkiemu smakowi owoce te na pewno nie odejdą szybko w niepamięć.  Jako naturalna wersja landrynek, posiadają bioflawonoidy o działaniu przeciwzapalnym, antyoksydacyjnym i przeciwwirusowym. Zawierają bardzo dużo witamin z grupy B oraz witaminy A i C. Są jedynym roślinnym źródłem witaminy B12. Jagody Inków stanowią także ważne źródło fosforu, żelaza i białek.jagody inkaskie

Morwa biała w smaku i chrupkości przypomina suszone figi. Poza doskonałym smakiem, morwy zawierają także niespotykaną ilość substancji odżywczych, w tym wysokie pokłady żelaza, wapnia, witaminy C, białek i błonnika, a także resveratrol (czynnik antystarzeniowy). Dodatkowo działają stabilizująco na poziom cukru we krwi, ograniczając jego przyswajanie przez organizm. Morwa jest naprawdę energetyczna, dlatego polecana jest przy odchudzaniu.

morwa

Czy teraz chcecie odszukać w jakich herbatach możecie znaleźć te cudne składniki?

www.czasnaherbate.net Zapraszamy:)

wtorek, 06 maja 2014

Jak sprawić, by słodkie napoje były mniej kaloryczne? Coraz częściej spotkać się możemy z zastosowaniem zamiast cukru i słodzików tajemniczą roślinę o nazwie STEWIA lub STEVIA.

Co to dokładnie jest i jakie ma właściwości?  

W medycynie naturalnej stewia jest wykorzystywana jako roślina wspomagająca odchudzanie, łagodząca objawy niestrawności, a także wzmacniająca serce. Wyciąg z liści stewii może wpływać pozytywnie na osoby z depresją. Obecnie dowiedziono, że ekstrakt z tej rośliny zwiększa tolerancję organizmu na glukozę i obniża jej stężenie we krwi bezpośrednio po posiłku, co jest szczególnie ważne dla ludzi chorych na cukrzycę. Występujący w liściach rośliny stewiozyd korzystnie wpływa na obniżenie ciśnienia krwi u osób cierpiących na nadciśnienie, z kolei glikozydy stewiolowe powstrzymują oddziaływanie stewiozydów w przypadku, gdy nie mamy tendencji do nadciśnień, co pozwala to bez obaw wykorzystywać stewię do słodzenia napojów i jedzenia.

Sposób parzenia:
1 łyżeczkę zioła zalać przegotowaną, nie wrzącą wodą, zaparzać około 5-10 min. pod przykryciem. Po tym czasie susz oddzielić od naparu. Stewia może być wykorzystana jako naturalny słodzik, dodając do herbacianego  suszu, a następnie zalać wodą do zaparzenia o odpowiedniej temperaturze.

 

Oczywiście suszoną stewię możecie odnaleźć na półkach naszych sklepów i na www.czasnaherbate.net