Durszlak.pl
Kategorie: Wszystkie | Przepisy
RSS
środa, 29 czerwca 2016

Kolejna podróż za nami! Tym razem odwiedziliśmy malajskie herbaciane królestwo – Cameron Highlands. Widoki zapierały dech w piersiach! Otaczały nas wspaniałe wzgórza pokryte lasami tropikalnymi i pięknymi kwiatami, ale największe wrażenie zrobiły na nas tereny niczym dywany usłane krzaczkami herbaty. Naszą ulubioną rozrywką szybko stało się brodzenie w nich i wdychanie cudownego zapachu.

Oprócz Cameron Highlands odwiedziliśmy także rajskie wyspy Perhentian Islands i stolicę Malezji – Kuala Lumpur, gdzie podziwialiśmy jedne z największych budowli świata – Petronas Towers. Ogromny zachwyt wzbudziła w nas także fauna i flora dżungli na Borneo. Udało nam się nawet przez chwilę zobaczyć małego orangutana!

Nie mogliśmy oczywiście nie skorzystać z okazji spróbowania lokalnego Masala Chai – indyjskiego specjału, którego tradycja mocno zakorzeniła się także w Malezji. Ulubiony napój mieszkańców z Dalekiego Wschodu łączy czarną herbatę, wyraziste przyprawy, takie jak: goździki, imbir, cynamon, anyż, pieprz oraz gałkę muszkatołową i najlepiej smakuje podawany z mlekiem. Idealnie sprawdzi się podczas chłodnych wieczorów lub jako dodatek do dań kuchni orientalnej.

Nie trzeba jednak jechać do Malezji, aby zyskać możliwość przeniesienia się do błogiego zakątka przesiąkniętego urzekającym zapachem świeżych liści herbaty. Wystarczy sięgnąć po mieszankę Masala Chai, dostępnej w naszych sklepach oraz online na  www.czasnaherbate.net.


Pamiętajcie, że wszystkie nasze podróżnicze przygody możecie śledzić również na instagramowym profilu oraz na Pintereście. www.instagram.com/twojczasnaherbate/  www.pinterest.com/czasnaherbate

e49e941b08440563e39cc19cc6742737

632b5e4277b09ab282c5b55e1b86832f

faa3d311834114eed88d5a865931bb21

09:18, czasnaherbate.net
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 28 czerwca 2016

Wspólnie z Fundacją „Na Ratunek Dzieciom z Chorobą Nowotworową” łączymy siły, aby wspierać małych podopiecznych w walce o powrót do zdrowia. Efektem naszej współpracy jest herbata „Przylądek Nadziei” – autorska kompozycja pełna uśmiechu, miłości i nadziei.
Najnowsza propozycja to mieszanka wielu smaków, której podstawą jest zielona herbata Sencha. Oryginalny smak naparu zapewniają dodatki ananasa, marakui, skórka pomarańczowa oraz płatki słonecznika i płatki róży.

„Przylądek Nadziei” to nie tylko przyjemność delektowania się wspaniałym smakiem napoju, ale także pomoc Fundacji „Na Ratunek Dzieciom z Chorobą Nowotworową”, która już od 25 czerwca zapewnia wsparcie małym pacjentom walczącym o powrót do zdrowia. To z jej inicjatywy wybudowano wrocławski szpital Przylądek Nadziei, do którego przybywają dzieci z całej Polski. Dzięki  nowoczesnemu obiektowi podopieczni są leczeni z wykorzystaniem najnowszych procedur medycznych, a przez cały okres terapii mogą im towarzyszyć rodzice.

Stojąc przed wyborem herbaty, warto sięgnąć po „Przylądek Nadziei”, ponieważ zysk z każdego sprzedanego kilograma w wysokości 50 zł zostanie przekazany na działalność fundacji.

Herbatę z dodatkiem uśmiechu, miłości i nadziei można nabyć – zarówno w sklepie stacjonarnym, jak i internetowym – już od 25 czerwca. Cena to 19,90 zł za 100 g.

Przyladek_Nadziei_Czas_na_Herbate_1Przyladek_Nadziei_Czas_na_Herbate_2

 

12:15, czasnaherbate.net
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 23 czerwca 2016

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że gorąca herbata jest jednym z najlepszych sposobów na ugaszenie pragnienia w upalny dzień. Praktykę tę stosują mieszkańcy najgorętszych krajów i śmiało możemy brać z nich przykład. Naszą propozycją na nadchodzące lato jest herbata Rooibos Chillout. Mieszanka suszu czerwonokrzewu afrykańskiego, której smak dopełniają soczyste truskawki, dodająca witalności lawenda oraz orzeźwiająca mięta. Już jedna filiżanka takiego naparu jest nam w stanie znacznie poprawić humor. Nie tylko poprzez zapewnienie ochłody, ale także dzięki substancjom, które stymulują wytwarzanie hormonów szczęścia. Atutem herbaty Rooibos są także właściwości odstresowujące, a także fakt, że napar z czerwonokrzewu nie zawiera kofeiny, dzięki czemu bez obaw mogą go pić dzieci i kobiety w ciąży.

A czy wiecie, że Rooibos przyjęło się nazywać herbatą, ale tak naprawdę z krzewem herbacianym nie ma nic wspólnego? Jego listki przypominają igły sosny, są zbierane latem, a następnie rozdrabniane i suszone na słońcu. Taki proces pomaga zachować w nim wszystko, co najlepsze.

Aby skosztować aromatycznego naparu, wystarczy wsypać łyżeczkę suszu do filiżanki lub kubka, zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą i poczekać ok. 5 minut. Smacznego!

rooibos_chillout

10:00, czasnaherbate.net
Link Dodaj komentarz »
środa, 08 czerwca 2016

Zapewne zgodzicie się z nami, że wiosna to jedna z najpiękniejszych pór roku. Uwielbiamy ją tak bardzo, że na kolejne miejsce naszych wojaży wybraliśmy krainę, w której panuje ona przez cały rok. Tak kochani, mowa oczywiście o Maderze. Ta piękna portugalska wyspa na Atlantyku zachwyca nie tylko cudowną, podzwrotnikową przyrodą czy bajecznym krajobrazem, ale również wspaniałymi cytrusowo – kwiatowymi zapachami oraz przyjemnym klimatem. Pobyt na Maderze, poza zwiedzaniem i wypoczywaniem, spędziliśmy również na badaniu tutejszych herbacianych zwyczajów.  Udało nam się dowiedzieć, że w tej części świata rzadko popijana jest tradycyjna czarna, zielona lub owocowa herbata. Popularna jest natomiast wersja o nazwie "carioca de limao", pod którą kryją sią zalewane gorącą wodą, świeże skórki cytryn lub pomarańczy. Taka wersja naparu jest wprost idealna do panującej na wyspie pogody.

Jeśli jesteście ciekawi innych, podróżniczych przygód marki Czas na Herbatę to pamiętajcie, że możecie śledzić je również na naszym profilu na Instagram www.instagram.com/twojczasnaherbate/ oraz Pintereście www.pinterest.com/czasnaherbate.

2dcae7c1f49a984786018ffaa9659f03

6dab4a4ad9899d40ed39fd3096f2c351

08:52, czasnaherbate.net
Link Dodaj komentarz »