Tagi


Durszlak.pl
Kategorie: Wszystkie | Przepisy
RSS
środa, 19 sierpnia 2015

Świeżo przygotowana herbata to jeden z najbardziej uwielbianych napojów na całym świecie. Legenda głosi, że herbata została odkryta jeszcze przed naszą erą przez chińskiego cesarza. Podczas, gdy władca pił przegotowaną wodę, porwany przez wiatr liść krzewu herbacianego wylądował w jego filiżance. Od tego czasu powstało wiele najróżniejszych odmian tego naparu. Dziś chcielibyśmy przedstawić Wam listę najbardziej oryginalnych gatunków.

  1. Lapsang Souchong – Czarna herbata wyróżniająca się intensywnym smakiem i aromatem wędzonki.
  2. Matcha – Japońska zielona herbata, która ma wiele zastosowań. Sprawdza się jako napar, dodatek do potraw czy też ulepszacz do innych herbat. Matche możecie znaleźć w naszym sklepie on-line. :)
  3. Panda Dung Tea – uważana za jedną z najdroższych herbat na świecie (70 000 $ / kg). Produkcją tej herbaty zajmuje się tylko jeden przedsiębiorca. Przyczyną wysokiej ceny jest szczególny nawóz wykorzystywany przy uprawie tej herbaty. Sekret tkwi w ekskrementach pandy wielkiej – zwierzę to przez chińczyków darzone jest wielką sympatią.
  4. Yellow Gold – zbierana jedynie z krzewów rosnących na konkretnej górze, w konkretnym dniu przy użyciu złotych nożyc. Pączki nierozwiniętych listków trafiają do złotych puszek aby wzmocnić swój aromat, a następnie mieszane są z opiłkami ze szczerego 24 karatowego złota. Herbata ta dostępna tylko w Singapurze.
  5. Da Hong Pao (Wielka Czerwona Szata) – jedna z najcenniejszych herbat w Chinach. Legenda głosi, że Cesarz z czasów dynastii Ming po tym jak napar wyleczył cesarzową z choroby uhonorował cztery herbaciane krzewy szkarłatnymi szatami, które są symbolem najlepszego studenta na chińskich uczelniach. Do zrywania liści wykorzystywane były tresowane małpy, ponieważ krzewy wyrosły na szczycie skały. Roczna produkcja nie przekraczała 100g, więc herbata była dostępna tylko dla wybranych. Cena herbaty wynosiła 1 200 000 $ / kg.

Znacie inne ciekawe herbaty – piszcie! :)

 

 

08:32, czasnaherbate.net
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 13 sierpnia 2015

Jakiś czas temu przedstawiliśmy Wam wyniki badania, które pokazały jakie herbaty pijemy najczęściej.  Pierwsze miejsce zajęła zielona herbata, dlatego też chcielibyśmy przedstawić Wam kilka powodów dla których warto pić ją jeszcze częściej. :)

China_Gunpowder_Prod

  1. Korzystnie wpływa na metabolizm.
  2. Korzystnie wpływa na obniżenie nadciśnienia.
  3. Obniża poziom złego cholesterolu we krwi.
  4. Oczyszcza organizm z toksyn.
  5. Chroni nasze zęby przed próchnicą.
  6. Pomaga obniżać poziom cukru we krwi.
  7. Posiada witaminę E, która spowalnia procesy starzenia.
  8. Pomaga zwalczać bóle głowy.
  9. Zwiększa naturalną odporność naszego organizmu.
  10. Bardzo dobrze wpływa na pracę naszego serca.

W naszych sklepach znajdziecie mnóstwo herbat zielonych z dodatkami http://www.czasnaherbate.net/herbaty-zielone-z-dodatkami-c-2_5.html oraz bez http://www.czasnaherbate.net/herbaty-zielone-c-2_4.html . Zapraszamy! :)

10:02, czasnaherbate.net
Link Dodaj komentarz »
piątek, 07 sierpnia 2015

Zdrowy tryb życia to jeden z najgorętszych trendów ostatniego czasu. Jedną z jego żelaznych zasad  jest sięganie po produkty organiczne, pełne naturalnych witamin i mikroelementów. Okazuje się, że cennym źródłem tych składników bywają nawet niepozorne z wyglądu rośliny. Doskonałym tego przykładem jest aloes, który swoimi właściwościami nie przestaje zaskakiwać.

Aloes ze względu na wysoką zawartość witamin i minerałów wzmacnia układ odpornościowy, ma działanie bakteriobójcze, a także wspomaga procesy trawienne, ale to jeszcze nie koniec! Pomaga w oczyszczaniu organizmu, korzystnie wpływa na układ krążenia, dobrze działa na z kondycję skóry oraz pomaga zmniejszać stany zapalne. Spożywany na wiele sposobów poprawi kondycję naszego zdrowia. My proponujemy naszą ulubioną formę korzystania ze skarbów natury, łącząc  przyjemne z pożytecznym. Tak też powstała nasza nowa kompozycja herbaciana „Aloe Vera”. Zestawienie aloesu oraz czystka, który również dzięki zawartym w sobie antyoksydantom ma dobry wpływ na nasze zdrowie, zielonej herbaty i płatków róży zrodziło jedyny w swoim rodzaju eliksir, który warto włączyć do swojej codziennej diety.Aloe_Vera_Czas_na_Herbate

Zalecany sposób parzenia: 1 łyżeczka herbaty na filiżankę (200ml) wody o temperaturze ok. 80 st. Celsjusza (tj. mniej więcej 5 minut po zagotowaniu wody), czas zaparzania - w zależności od indywidualnych upodobań - od 1 do 3 minut pod przykryciem, po tym czasie należy oddzielić liście od naparu. Napar gotowy!

 

12:02, czasnaherbate.net
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 04 sierpnia 2015

Herbata to ulubiony napój wielu Polaków. Jedni piją ją wyłącznie do śniadania, niektórym jej smak towarzyszy przez cały dzień. Nie wszyscy jednak wiedzą, że odpowiednio dobrana, może stanowić świetny dodatek do wielu dań. Poniżej odkrywamy przed Wami sekrety łączenia herbacianego naparu z różnymi potrawami :)

Fot_4_Czas_na_Herbate

  • Smak różnego rodzaju ryb podkreślimy za pomocą zielonej herbaty z dodatkiem cytryny.
  • Białą herbatę możemy podawać do posiłków z wołowiną
    i cielęciną.
  • Planując obiad, w którym głównym składnikiem jest dziczyzna, warto z kolei wybrać klasyczny Earl Grey.
  • Herbata z dodatkiem mięty doskonale będzie się komponować
    z pikantnymi potrawami.
  • Czarne odmiany herbaty z dodatkiem cytryny lub wanilii wydobędą głębię smaku z ciast i deserów.
  • Popularna ostatnio herbata jaśminowa sprawdzi się natomiast w przypadku potraw z mięsa drobiowego.
  • Po ciężkich daniach polecamy napar z czerwonej herbaty, która nie tylko reguluje wydzielanie żółci, ale też ułatwia trawienie tłuszczów.

Na śniadanie, podczas obiadu lub do deseru… herbatę można pić po każdym posiłku! Odpowiednio dopasowane odmiany sprawią, że przyjemność ucztowania będzie jeszcze większa, a smaki

08:35, czasnaherbate.net
Link Dodaj komentarz »